Met make-up in de zon: goed idee of niet?

June 6, 2018
7 tips om je huid klaar te stomen voor de zomer
7 tips om je huid klaar te stomen voor de zomer
June 2, 2018
Stoom je lichaam klaar voor de zomer: tips om meer te bewegen
Stoom je lichaam klaar voor de zomer: tips om meer te bewegen
June 10, 2018

Je bent helemaal klaar voor het strand: leuke bikini, prachtige zomerjurk, mooi sandalen… Maar dan: wel of geen make-up? Hoe zit het nu? Kun je de foundation en poeder best thuis laten als je op vakantie vertrekt of kan het geen kwaad om met rode lippen en perfect opgemaakte ogen plaats te nemen in je strandstoel?

Volgens een recente studie is de combo foundation-zonnecrème beter dan alleen zonnecrème wanneer het aankomt op het verminderen van het risico op huidkanker. De mix van SPF ingrediënten, pigment (kleur, eenvoudig gezegd) en reflectoren helpt om je huid te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen, en voorkomt huidkanker en tekenen van huidveroudering. De studie zegt dat foundation, poeder, blush, oogschaduw, eyeliner, mascara, en lippenstift (niet lipgloss) een extra barrière vormen tussen de zon en jouw huid. MAAR: deze werkt enkel wanneer je make-up aanbrengt nadat je al zonnecrème gesmeerd hebt. Make-up kan jouw factor 50 niet vervangen.

 

Foundation

Heeft make-up dragen in de zon nog andere voordelen, of laat het je achter met verstopte poriën en een leuke acne uitbraak? In de meeste gevallen hangt de impact van make-up op de huid af van de samenstelling. Vloeibare foundation blijft op de huid liggen, wat voor problemen kan zorgen in de zon omdat je zweet verhindert wordt om de celresten in je poriën weg te spoelen. Ook worden de talgklieren gestimuleerd, wat kan leiden tot een toename in talgproductie. In combinatie met sommige foundations kan dit zorgen voor huidontstekingen. Verstopte poriën zijn slecht nieuws voor je huid: bacteriën worden vastgehouden waardoor je acne uitbraken krijgt. Tel hier de algemene slechte effecten van de zomer op je huid bij op, en je merkt dat het er niet zo rooskleurig uitziet voor je huid.

Maar, er is ook goed nieuws. Je moet gewoon een beetje slim zijn als het op zomerhuidverzorging, en de make-up dit je gebruikt, aankomt. Eerst en vooral: gebruikt een lichte, olievrije zonnecrème die speciaal voor je gelaat ontwikkeld is, in plaats van de vette versie voor je lichaam (die je poriën verstopt). Als je je gezicht toch graag een beetje bedekt, probeer dan eens een mineraal poeder, een getinte zonnecrème of kies een olievrije, lichtgewicht foundation. Vergeet niet dat je zonnecrème meerdere malen opnieuw moet aanbrengen, ook al draag je make-up. Niet makkelijk als je ook telkens opnieuw een laag foundation moet smeren.

 

Andere make-up

Lippenstift, mascara en oogschaduw kunnen niet veel kwaad in de zon. Lippenstift is makkelijk op nieuw aan te brengen als je in het water bent geweest, maar mascara en oogschaduw kunnen wel voor problemen zorgen. Zeker met oogschaduw duik je best niet in de zee of het zwembad. Tenzij je wil gaan voor een panda-look. Ook zweten kan je prachige oogmake-up omtoveren tot een fiasco. En dan mascara… Vergeet gewone mascara als je op het strand of bij het zwembad ligt: water en zweet zorgen voor vlekken. Waterproof mascara kan vaak wel tegen een plons, maar is erg moeilijker te verwijderen wat voor schade aan je wimpers kan zorgen. Ook iets om bij stil te staan: de meeste waterproof mascara is zo ontwikkeld dat je een speciale oogmakeupverwijderaar met olie nodig hebt om hem weg te krijgen. Als je zweet wordt je huid (en dus ook die onder je ogen) vet. De combo zweten/vette huid en waterproof mascara zorgt er dus voor dat je wellicht toch vlekken rond je ogen krijgt.

 

Conclusie

Als je echt niet zonder kan, draag je make-up dan in de zon. Maar vergeet niet dat foundation geen vervanging is voor zonnecrème en dat je deze laatste om de zoveel tijd opnieuw moet aanbrengen. Onze tip: hou het simpel op het strand en breng je make-up pas aan als je ‘s avonds gaat genieten van een cocktail of een lekker etentje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *