Al gebruind? Toch nog SPF smeren!

Zonnebrand of zonneallergie?
Zonnebrand of zonneallergie?
May 16, 2018
Zonnecrème met SPF: wat, hoe en welke moet ik smeren?
Zonnecrème met SPF: wat, hoe en welke moet ik smeren?
May 20, 2018

Heb je al een basiskleurtje opgedaan tijdens de eerste zonnige dagen van het jaar of een vakantie naar de zon tijdens de paasvakantie? Dan hoef jij je niet meer in te smeren, toch? Fout! Zelfs als je je huid al een beetje hebt laten wennen aan de zon, moet je haar toch nog beschermen tegen de schadelijke UV-straling want de bruine kleur houdt verbranding en huidkanker niet tegen. Pak dus snel die fles zonnecrème uit de kast!

Extra opgelet!

Een onderzoek van de School of Health and Sports Sciences aan de University of the Sunshine Coast in Australië wijst uit dat je zelfs extra moet opletten als je al een beetje kleur hebt. Er werden 163 studenten geanalyseerd en men ontdekte dat wie al wat zon gezien had zelfs een groter risico liep op verbranden achteraf, omdat men dacht veilig te zijn en de zonnecrème links liet liggen.

Geen volledige bescherming

Er zijn helaas heel veel mensen die denken dat een basiskleurtje voldoende is om hen te beschermen tegen huidkanker of zonnebrand, maar dat klopt dus niet. Sommigen gaan zelfs onder de zonnebank om hun huid voor te bereiden op de zon. Niet doen! De zonnebank is zowieso een slecht en ongezond idee, en biedt geen bescherming tegen de echte zon. Lichtpuntje: een kleurtje door de zon helpt wel om wat melanine te produceren, die de zonnestralen lichtjes filtert, maar dat is niet genoeg om de schadelijke uv-stralen helemaal tegen te houden. Smeren dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *